Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Zöldséges rakott köles

Zöldséges rakott köles

Adag:
Elkészítési idő:

A köles nagyon jó alternatívája bármelyik hagyományos köretnek. Azon kívül, hogy gluténmentes, értékes a beltartalma is. Ízében semleges, ezért édes és sós ételekhez is fel lehet használni. Ami nagyon fontos, hogy felhasználás előtt mossuk át szűrőben, folyó vízzel, egészen addig, amíg az átfolyó víz tiszta lesz. Így sokkal finomabb lesz, és pergősre is el tudjuk készíteni, nem lesz nyákos!

Ezt a receptet bármilyen zöldséggel el lehet készíteni, én most a piacon ezeket kaptam az őstermelőktől.

A zöldséges rakott köles elkészítése:

A kölest jól átmostam és háromszor annyi sós vízben megfőztem 20 perc alatt, félidőig fedővel. A zöldségeket megmostam, a répát és a tököt megpucoltam, felkockáztam. Kevés kókuszolajon először a répát és a brokkolit pirítottam, mert ezek keményebbek, majd hozzáadtam a felkockázott tököt is. A lilahagymát szeletekre vágtam, de nem pirítottam meg. Egy tűzálló tálat kikentem kókuszolajjal, és tettem bele egy réteg kölest. Utána jött egy réteg zöldség, majd megint köles, a tetejére került egy újabb adag zöldség, végül a lilahagyma. Felvertem egy tojást sóval és szerecsendióval, és lassan, jól eloszlatva meglocsoltam vele a rakott kölest. A tetejét végül megszórtam a reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőbe tettem lefedve 20 percre, majd még 10 percet sütöttem fedő nélkül, hogy a sajt is megpiruljon.
Páromnak pikáns (cayenne bors, tikka masala fűszerekkel) csirkemell csíkokat is pirítottam hozzá, szintén egy kevés kókuszolajon, csak hogy ne kelljen nélkülöznie a husit az én vega menümből.

Aki evett belőle, mind a tíz ujját megnyalta!

Zöldséges rakott köles

Mennyiség: 4 személyre
  • 20 dkg köles (1 bögre, 3 dl)
  • háromszor annyi víz (3 bögre, 9 dl)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 kis fej, zsenge brokkoli
  • 2 szál répa
  • 1 zsenge tök vagy cukkini
  • 3 evőkanál (40 g) kókuszolaj
  • 1 tojás
  • reszelt öreg sajt (pl. féléves Cheddar) max. 10 dkg (elhagyható)
  • natúr vegamix ételízesítő (szárított répa, fehérrépa, zeller, petrezselyem), Nátrium-glutamáttól mentes!!!
  • csipet őrölt szerecsendió
  • 2-3 tk (6-7 g) himalaya só

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: