Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

édesburgonya chips

Zeller és édesburgonya chips

Adag:
Elkészítési idő:

Szerettem volna több cikkel jelentkezni decemberben. Azt is sajnálom, hogy nem örökítettem meg a karácsonyi menüt képekben, mert isteni volt. Viszont kimondhatatlanul örülök, hogy Zsombi olyan ügyes, hogy folyamatosan kúszik, mászik, próbál mindenhol felállni, önállóan ül és játszik mindennel.

Egész napra programot csinál nekem. Életem legmozgalmasabb, legfárasztóbb és ugyanakkor legörömtelibb napjait élem. Ezért sokszor feloldódom, és nem is vagyok tudatában az idő múlásának, s egyszer csak azt veszem észre, hogy elrepült a nap, és a teendőimet nem csinálta meg senki… De legalább együtt tudunk lenni, és ez óriási kincs.

Közben azért igyekeztem kreatív gondolataimat és tapasztalataimat leírni, hogy később, cikkekbe öntve, próbáljak másokat inspirálni velük, de mostanában leginkább a mi kis „háromszögünkben” tevékenykedtem.

Az új évben, már a megszokott ütemben jelentkezem érdekességekkel, receptekkel és újdonságokkal is. Elsőként legyen két köret: zeller és édesburgonya chips.

Ezeket a finomságokat mindegyik gyökérzöldségből el lehet készíteni. Akár céklából, paszternákból és répából is, de csináltam már karalábéból, és az sem volt rossz.

Kicsit hosszadalmas elkészíteni, ezért az a legjobb, ha rendelkezésünkre áll egy fritőz, úgy jobban lehet haladni, mint serpenyővel. Azok, akik csak a burgonyát eszik köretnek, meglepődnek, hogy ezek a zöldségek mennyivel ízletesebbek és változatosabbak, de semmivel sem nehezebb elkészíteni őket.

Mitől egészséges egy olajban sült zöldség? A bő zsíros dolgokról nem az egészség szokott eszünkbe jutni! Pedig, ha kókuszzsírban sütünk, nem kell tartanunk a transzzsír-képződéstől és a túlzott omega6 zsírsav fogyasztásától sem. A magas koleszterinszint sem ettől függ, erről bővebben itt lehet olvasni.

Egy másik nagyszerű tulajdonsága a kókuszolajnak, hogy nem fog az egész lakás kellemetlen olajszagban úszni, akármennyit sütünk benne. Aki nem hiszi, járjon utána!

Zeller és édesburgonya chips elkészítése:

Megtisztítom a zöldségeket és nagyon vékony szeletekre vágom mindet. Közben felforrósítom az olajat, és előkészítek egy tálat vagy tálcát, amibe beleteszek egy papírtörlőt. Kis adagokban, forró olajban kisütöm a zellert, majd az édesburgonyát, de minden adagot lecsöpögtetek, és még forrón megsózok.
Vigyázat! A sütés közben kóstolgatni ér, de az ebédhez is maradjon valamennyi! Forrón a legfinomabb, nehéz megállni, hogy ne csipegessünk belőle, amikor készül. Ez is olyan, mint a palacsinta: csak sokat éri meg csinálni, különben az asztalra már nem jut belőle.

A sorrend csak azért nem mindegy, mert az édesburgonya elszínezi az olajat, és a zeller nem olyan vonzó sárgán. Ugyanez igaz a céklára: mindig azt sütöm utoljára, ha többféle zöldséget készítek.

Jó étvágyat hozzá!

Mindenkinek sikerekben gazdag, és ami a legfontosabb: egészséges, egyre tudatosabb, Boldog Új Évet Kívánok!

Mennyiség: 2 személyre
  • 1 nagy zeller
  • 1 nagy édesburgonya
  • kókuszolaj
  • himalaya só

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: