Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Xilites sárgabaracklekvár

Xilites sárgabaracklekvár

Adag:
Elkészítési idő:

A sárgabaracklekvár nagyon finom! Nagyon szeretjük! Ugyan magas a szénhidráttartalma – még akkor is, ha cukor nélkül készítjük –, hiszen a barackban bőven van, és még a vizet is elfőzzük belőle, így sűrített formában még magasabb a glükóz- és fruktóztartalma. A fruktózról csak annyit, hogy természetes cukor, de csak a máj képes lebontani, ezért a gyümölcscukor fogyasztását mindenképpen minimalizálnunk kell az egészséges életmód érdekében.

A xilites sárgabaracklekvár elkészítése:

A kimagozott, megmosott sárgabarackot a xilittel, 1 napra felteszem a kondérba, amiben főzni fogom. Másnap kézzel összenyomkodom a barackot, addigra a xilit kicsit kikezdi, és nincs is nehéz dolgom. Amikor jó pépes, elkezdem főzni. Kb. 4 órát főzöm. Ennyi idő alatt elfő a víztartalma, nagyon jó állaga lesz, és a színe is szép marad. Sokkal tovább nem érdemes főzni, mert megbarnul a barack.

Fertőtlenített üvegekbe szedem melegen, odafigyelve, hogy csurig megtöltsem őket. Erősen lezárom, majd meleg paplanok és pokrócok alá teszem, hogy lassan hűljön ki, így biztosítom, hogy sokáig elálljon.

Nagyon finom palacsintába, piskótába…

Mennyiség: 4 személyre
  • 10-11 kg kimagozott, vegyszermentes sárgabarack (magozás és válogatás 10-11 kg kimagozott, vegyszermentes sárgabarack (magozás és válogatás előtt volt 11,5 kg)
  • 3 kg xilit

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: