Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

repa-fozelek-5-jav-vag-fb

Sárgarépa-főzelék paleósan, kakukkfűvel

Adag:
Elkészítési idő:

Télen nagyon jó választás a sárgarépa-főzelék, mert a sárgarépának magas az A-vitamin- és C-vitamintartalma, emellett könnyen elérhető és olcsó zöldség. Hogy mitől paleo ez a sárgarépa-főzelék? Attól, hogy tehéntej helyett kókusztejszínt használtam, és konjak liszttel sűrítettem. Így nem tartalmaz boci hormonokat és glutént sem. Elkészítése viszont ugyanolyan egyszerű, mint a hagyományos sárgarépa-főzelék elkészítése.

A kakukkfüves sárgarépa-főzelék elkészítése:

A répát megtisztítom, megmosom, és kicsi, körülbelül egyforma méretű karikákra vágom. Egy közepes méretű lábosba felteszem alacsony fokozaton fedő alatt főni, annyi sós vízben, hogy éppen ellepje. Amikor eléggé megpuhult a répa (kb. 25 perc), hozzáadom a 2 dl kókusztejszínt és a fűszereket. Ha nem elég sűrű, akkor a konjak liszttel sűrítem.

A konjak liszt a „legiszákosabb” rost, nagyon pici kell belőle. 1 teáskanál konjak liszt fél dl vizet megköt ragasztó állagúra, szóval óvatosan kell bánni vele. Nagyon egészséges, mert nem tartalmaz felszívódó szénhidrátokat, csak diétás rostokat, ezáltal tisztítja a bélrendszert. Fogyókúrákhoz is kiváló! Én mindig úgy sűrítek vele főzeléket, hogy 1 nagyon picit (max. 1 tk.) feloldok hideg vízben és hő kiegyenlítéssel, kanalanként adom hozzá az egészhez. Inkább többször keveset teszek, minthogy túl sűrű legyen a főzelék. Ehhez a 2-3 liter sárgarépa-főzelékhez is elég a 2-3 g konjak liszt. Teljesen feloldódik benne és nagyon könnyű, krémes végeredményt kapok, mindig. Ahogy hűl, úgyis sűrűsödik még kicsit.

Jó kísérletezést és jó étvágyat kívánok!

Mennyiség: 4 személyre

  • 2 kg répa
  • 2 dl Aroy-D kókusztej (nagyon zsíros, inkább tejszín, mint tej)
  • kb. 1 l víz
  • 2 tk. (2-3 g) konjak liszt
  • 2 tk. (4-5 g) himalaya só
  • 1 ek. (kb. 5 g) szárított vagy 1 csipet friss kakukkfű, ízlés szerint
  • 1 csipet szerecsendió


Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: