Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

15977280_1179084225474248_636272214332297317_n

Rakott csicsóka paleo módra

Adag:
Elkészítési idő:

Miért egészségesebb a csicsóka, mint a burgonya?

Mert a sok vitamin és ásványi anyag (kálcium, magnézium, foszfor, cink, béta-karotin, B1 , B2 , B3 és  C-vitamin) mellett, nagy mennyiségű inulint tartalmaz.

Az inulin egy olyan oligoszacharid, ami prebiotikus hatású ezáltal segíti az ásványi anyagok és a vitaminok hatékonyabb felszívódását a bélben.

Az inulin egy természetes, egészséges édesítőszer, cukormentes diétában alkalmazható.

A csicsóka elfogyasztása gyorsítja az emésztést és a méregtelenítést. Rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét. Nem hízlal, mégis laktatóbb mint a krumpli. A beltartalma pedig kiváló, míg a burgonya mérgező.
Nem én mondom, ez tény, az egész növény mérgező.
Ha ma akarnánk engedélyeztetni a burgonyát ÉLELMISZERként, nem menne keresztül semmilyen élelmiszerbiztonsági engedélyeztetésen! Ha nem hiszel nekem, olvasd el a Wikipédián (kezdetnek) : https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya

A paleo rakott csicsókáról elmondható az, amit én „valódi táplálék”-nak (RealFood) gondolok.
Nem csak a pocit tömi meg, hanem feltölti jó minőségű üzemanyaggal a testet.

Mert persze lehet azért enni, mert „éhes vagyok” meg lehet azért, mert „TÁPLÁL-kozom”.

Szeretem a testem és ezért törekszem arra, hogy olyan ételeket adjak neki, amik megkönnyítik a dolgát. Én legalábbis 110%-on akarok teljesíteni, ezért tuningolom az immunrendszerem és nem fogyasztok olyasmit, amivel csak bajlódik a szervezet.

Persze, lehet krumplit enni, de mindek? Többet árt, mint használ!

Megeszem és jön a kaja-kóma. (Amíg az emésztésével bajlódok, addig biztosan nem lesznek világmegváltó ötleteim.) Itt üthet vissza az a fajta hozzáállás, amikor valaki azért nem figyel az egészségére, mert „macerás”. Annál macerásabb nincsen mikor betegségben, rosszullétben fáradtságban vergődi át valaki a napokat a teljesítő képességei csúcsairól nem is álmodva!

A csicsóka sokkal gazdagabb ízvilágú, mint a krumpli, szerintem sokkal finomabb! Érdemes kipróbálni.

Íme a recept:

A csicsókát alaposan megpucolom, megmosom.

A nagyobbakat félbevágom és hideg vízzel megtöltött fazékba pakolom.

Addig főzöm amíg kicsit megpuhul, de a közepét keményen hagyom, úgyis sütöm még és kényelmesen akarom felkarikázni. A tojásokat sem főzöm teljesen keményre, forrástól kb 6 perc után kiveszem őket a forró vízből. Az összes hozzávalót szépen felkarikázom ès kezdődhet a móka! Lehet rakni!

Én egy nagy jénai tálban csináltam most , de tepsiben is meg lehet csinálni.

A sütőt előmelegítem 190 fokra.

Kizsírozom a tálat és pakolom rétegeket.

Csicsóka, tojás karika, kolbász, hagyma, só, fehérbors, pici szerecsendió…ebben a sorrendben.

A kókusz tejszínt 2-3 evőkanál citromlével elkeverem, hogy elvegyem a kókusz ízét. Adok még hozzá 1 tk sót is.

Meglocsolom vele a rakott csicsókát. Lefedem és 1 óráig sütöm.

1 óra után leveszem a fedőt és elfőzöm a kókusztejet.

15 percig sütöm még légkeverés funkcióval és nyitogatom az ajtót, hogy a gőz tàvozni tudjon.

A konyha megtelik az illatával és a család éhesen sertepertél a konyhában.Ez a jel, mindjárt kész is!

Jó sütögetést kívánok!

Mennyiség: 4 személyre

  • 2 kg tisztított csicsóka (2,5 kg-t pucoltam)
  • 1 szál mangalica kolbász
  • 4 db főtt tojás
  • 2 nagy fej hagyma (nekem 1 lila, 1 vörös)
  • 4 dl Aroy D kókusztej (sűrű tejszín)
  • bors
  • szerecsendió
  • citromlé
  • kókuszzsír (vagy bármilyen állati zsír)
.


Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: