Miért egészségesebb a csicsóka, mint a burgonya?
Mert a sok vitamin és ásványi anyag (kálcium, magnézium, foszfor, cink, béta-karotin, B1 , B2 , B3 és C-vitamin) mellett, nagy mennyiségű inulint tartalmaz.
Az inulin egy olyan oligoszacharid, ami prebiotikus hatású ezáltal segíti az ásványi anyagok és a vitaminok hatékonyabb felszívódását a bélben.
Az inulin egy természetes, egészséges édesítőszer, cukormentes diétában alkalmazható.
A csicsóka elfogyasztása gyorsítja az emésztést és a méregtelenítést. Rendszeres fogyasztása javítja az anyagcserét. Nem hízlal, mégis laktatóbb mint a krumpli. A beltartalma pedig kiváló, míg a burgonya mérgező.
Nem én mondom, ez tény, az egész növény mérgező.
Ha ma akarnánk engedélyeztetni a burgonyát ÉLELMISZERként, nem menne keresztül semmilyen élelmiszerbiztonsági engedélyeztetésen! Ha nem hiszel nekem, olvasd el a Wikipédián (kezdetnek) : https://hu.wikipedia.org/wiki/Burgonya
A paleo rakott csicsókáról elmondható az, amit én „valódi táplálék”-nak (RealFood) gondolok.
Nem csak a pocit tömi meg, hanem feltölti jó minőségű üzemanyaggal a testet.
Mert persze lehet azért enni, mert „éhes vagyok” meg lehet azért, mert „TÁPLÁL-kozom”.
Szeretem a testem és ezért törekszem arra, hogy olyan ételeket adjak neki, amik megkönnyítik a dolgát. Én legalábbis 110%-on akarok teljesíteni, ezért tuningolom az immunrendszerem és nem fogyasztok olyasmit, amivel csak bajlódik a szervezet.
Persze, lehet krumplit enni, de mindek? Többet árt, mint használ!
Megeszem és jön a kaja-kóma. (Amíg az emésztésével bajlódok, addig biztosan nem lesznek világmegváltó ötleteim.) Itt üthet vissza az a fajta hozzáállás, amikor valaki azért nem figyel az egészségére, mert „macerás”. Annál macerásabb nincsen mikor betegségben, rosszullétben fáradtságban vergődi át valaki a napokat a teljesítő képességei csúcsairól nem is álmodva!
A csicsóka sokkal gazdagabb ízvilágú, mint a krumpli, szerintem sokkal finomabb! Érdemes kipróbálni.
Íme a recept:
A csicsókát alaposan megpucolom, megmosom.
A nagyobbakat félbevágom és hideg vízzel megtöltött fazékba pakolom.
Addig főzöm amíg kicsit megpuhul, de a közepét keményen hagyom, úgyis sütöm még és kényelmesen akarom felkarikázni. A tojásokat sem főzöm teljesen keményre, forrástól kb 6 perc után kiveszem őket a forró vízből. Az összes hozzávalót szépen felkarikázom ès kezdődhet a móka! Lehet rakni!
Én egy nagy jénai tálban csináltam most , de tepsiben is meg lehet csinálni.
A sütőt előmelegítem 190 fokra.
Kizsírozom a tálat és pakolom rétegeket.
Csicsóka, tojás karika, kolbász, hagyma, só, fehérbors, pici szerecsendió…ebben a sorrendben.
A kókusz tejszínt 2-3 evőkanál citromlével elkeverem, hogy elvegyem a kókusz ízét. Adok még hozzá 1 tk sót is.
Meglocsolom vele a rakott csicsókát. Lefedem és 1 óráig sütöm.
1 óra után leveszem a fedőt és elfőzöm a kókusztejet.
15 percig sütöm még légkeverés funkcióval és nyitogatom az ajtót, hogy a gőz tàvozni tudjon.
A konyha megtelik az illatával és a család éhesen sertepertél a konyhában.Ez a jel, mindjárt kész is!
Jó sütögetést kívánok!
Mennyiség: 4 személyre
- 2 kg tisztított csicsóka (2,5 kg-t pucoltam)
- 1 szál mangalica kolbász
- 4 db főtt tojás
- 2 nagy fej hagyma (nekem 1 lila, 1 vörös)
- 4 dl Aroy D kókusztej (sűrű tejszín)
- só
- bors
- szerecsendió
- citromlé
- kókuszzsír (vagy bármilyen állati zsír)