Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Paleo zsemle

Paleo zsemle percek alatt – mikróban

Adag:
Elkészítési idő:

Elöljáróban szeretném elmondani, hogy nem vagyok a mikrohullámú sütő híve, csak kivételes alkalmakkor használom. Ilyen kivételes alkalom, amikor tesztelek egy receptet, és nem akarok sok alapanyagot és időt ráfordítani. Így született meg a paleo zsemle receptje.

Azt már kitapasztaltam, hogy amelyik mikrós, „bögrés” recept működik, az a sütőben is működni fog, nagyobb mennyiségekkel is. Ez a méretű paleo zsemle az, amit kifejezetten azoknak ajánlok, akik reggelente nagyon sietnek, vagy szeretnék kikísérletezni a számukra leginkább megfelelő ízű és állagú kenyeret, zsemlét, mert több, különböző lisztből is elkészíthető, akár azok keverésével is.

A paleo zsemle elkészítése mikrohullámú sütőben:

Egy 3 dl-es bögrében verd fel a tojást villával, add hozzá a sót, a szódabikarbónát és a vizet. Verd fel újra! Add hozzá a magliszteket és keverd teljesen csomómentesre. Ha töménynek érzed, tehetsz még hozzá egy pici vizet. Tedd be a mikrohullámú sütőbe a legnagyobb fokozaton (800 W) 3-5 percre.

Akkor készült el, amikor a buci kibújik a bögréből, és a víz már elgőzölgött belőle. Akkor jó, ha amikor kiveszed a mikróból, nem esik nagyon össze, szép kerek buci marad és a víz elgőzölgött belőle. Ha úgy látod, hogy maradt még a zsemlében víz, akkor érdemes visszatenni 1 percre. Ha viszont nem esik össze, akkor elkészült a finom, ráadásul gluténmentes paleo zsemle. Csak borítsd ki a bögréből, és várd meg, amíg kihűl! Jól szeletelhető és nem morzsálódik közben. Kenhetsz rá bármit, eheted zöldségekkel, felvágottal, vajjal, pesztóval, vagy más földi jóval.

Ha így elkészítve ízlik a paleo zsemle, akkor próbáld ki kis kenyérformában is, vagy a 12 muffin elkészítésére való formában, viszont akkor 4 tojással és 160 g liszttel készítsd! Kb. 30 perc a sütési idő 160 fokon. Úgy lesz az igazi!

Jó étvágyat!

Mennyiség: 1 személyre
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál (40 g) magliszt (lehet akár 4 féle is, pl. mandulaliszt, tökmagliszt, szezámliszt, napraforgómagliszt)
  • 1 cl víz
  • 1 csipet szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • fűszer(ek)
  • 1 teáskanál (3-5 g) útifűmaghéjliszt (elhagyható, de a szivacsosabb állag eléréséhez én ajánlom a használatát)

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: