Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

paleo kenyér

Paleo kenyér a’la Szabi

Adag:
Elkészítési idő:

Kincsem ihletett kapott, és sütött nekem egy kenyeret, ami annyira könnyű és finom, hogy húsvét óta csak ezt sütjük magunknak. Minden formában működött eddig – szilikon kenyérformában, muffin formában –, még sütőlemezre kanalazva is, így nagyon szép kis zsemlék lettek belőle. A recept nagyon egyszerű, 40 perc alatt kész van, és melegen is fogyaszthatjuk.

Beltartalmát tekintve magas fehérje- és rosttartalmú, ami a hagyományos gabonából készült kenyerekrePaleo kenyér egyáltalán nem jellemző. Nem is igazán nevezhetnénk kenyérnek, hiszen se gabona, se kovász nem kell az elkészítéséhez. Viszont ugyanúgy fogyaszthatjuk, mint a hagyományos, megszokott kenyeret, káros mellékhatások nélkül.

A paleo kenyér – mi így neveztük el – állagát több mint 1 hétig megőrzi papírzacskóban, szobahőmérsékleten. Nylon zacskóban nem érdemes tárolni a tojástartalma miatt.

Így készül a Paleo kenyér a’la Szabi:

A száraz és a nedves összetevőket külön-külön egy-egy tálba, mérlegen összemérjük. A nedveseket gépi habverővel felverjük, majd hozzáadjuk a szárazakat, és csomómentesre dolgozzuk. A sütőt felmelegítjük 160 fokra. A masszát a kívánt formába kanalazzuk. Ebből a mennyiségből 1 db 35-40 dkg-os kenyér lesz. 25-30 perc alatt készre is lehet sütni. Megszórhatjuk magokkal is, vagy nem. Ízlés szerint. Bármilyen édes, vagy sós feltéttel fogyasztható, a fűszerezéstől függően. Akár kapros mandulatúró-krémmel is megkenhetjük.
Azért nem írom le a mértékeket evőkanállal is, mert mindenkinél más az egyezményes evőkanál, így annak mérete is, nem szeretném, ha emiatt nem sikerülne valakinek az egyik új kedvencünk, a paleo kenyér!

Jó étvágyat!

Mennyiség: 2 személyre
  • 4-5 db (230 g) tojás
  • 50 ml vagy 50 g víz
  • 20 g nyílgyökérliszt
  • 15 g útifűmaghéjliszt
  • 35 g zöldbanánliszt
  • 20 g darált, blansírozott mandula
  • 30 g makadámdióliszt
  • 5 g szódabikarbóna
  • 3 g himalaya só
  • 5 ml ecet
  • fűszerezés (elhagyható): 1,5 g őrölt kömény, 0,5 g (fehér- vagy fekete-) bors.

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: