Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

bundas-kenyer-1-jav-vag-628x471

Paleo bundás kenyér

Adag:
Elkészítési idő:

Egy hagyományos, közkedvelt reggeli – újragondolva. De miért jobb a paleo bundás kenyér, mint a hagyományos, megszokott bundás kenyér? A kenyér búzalisztből, élesztőgombával készül. A búzaliszt a szervezetre bizonyítottan káros: főleg gyorsan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz.

A gyorsan felszívódó szénhidrátok erőteljes inzulinválaszra késztetik májunkat, és ezzel vércukorszint-ingadozást okoznak, ami állandó farkaséhséghez, túlevéshez, elhízáshoz, inzulinrezisztenciához, cukorbetegséghez vezet. Tulajdonképpen úgy tudunk jóllakni a kenyérrel, hogy közben nem vittük be megfelelő mennyiségben a szervezetünk működéséhez szükséges vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket és zsírsavakat.

A bundás kenyér elkészítéséhez általában a legolcsóbb, könnyen elérhető, egészségesnek titulált, finomított napraforgó-étolajat használnak, sajnos, amitől nemcsak kellemetlen illatok terjengnek a konyhában, hanem sütésnél az omeg6 zsírsavak átalakulnak transzzsírsavakká! Így történhet meg, hogy egészségesen akar valaki táplálkozni, ezért a reklámok hatására szívbarát margarint és finomított napraforgó-étolajat vásárol és használ mindenhez. Mivel a címkén nem szerepel, hogy magas hőhatásnak kitenni tilos, ezért miért is ne használná mindenki? De nem minden jó hosszútávon a szervezetnek, ami ehető. Viszont jó tudni, hogy sütéshez csak a magasan telített zsírsavtartalmú állati zsírt (leginkább a füvet legelő állatokét) vagy kókuszzsírt érdemes használni. Szóba jöhetnek még a magas olajsavtartalmú olajok is, pl. az olívaolaj, de nagyon magas hőmérsékleten ez sem ajánlatos.

Az egészséges, paleo bundás kenyér paleo kenyérből készül, sok tojással, és kókuszzsírban sül. A RealFood Fehér Szendvicsalapból ízre ugyanolyan, beltartalmában viszont kiemelkedő kenyeret lehet sütni. A mi kenyerünk 3 napig fogyasztható szendvicsnek, ha utána megmarad pár szelet, kicsit kiszáradhat, de bundás kenyérnek ilyenkor a legjobb. Mivel száraz, több tojást felvesz, így nagyon laktató és magas fehérjetartalmú lesz. De előfordult már az is, hogy csak azért sütöttem RealFood Fehér Szendvicsalapot, hogy bundás kenyeret készítsek belőle.

A paleo bundás kenyér elkészítése:

Felszeletelem a kenyeret. Felverem a tojást egy csipet himalaya sóval. Ha szárazak a kenyerek, benne hagyom őket a tojásban, akár 5-10 percre is, közben egyszer megforgatom. Egy kis serpenyőben kókuszolajat forrósítok, és megsütöm a kenyerek mindkét oldalát aranybarnára. Papírra szedem kicsöpögni. Hidegen és melegen is finom. Savanyúsággal, vagy ajvárral a legtutibb!

Jó étvágyat hozzá!

Mennyiség: 2 személyre
  • RealFood Fehér Szendvicsalap elkészítve
  • 2-3 tojás
  • kókuszolaj

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: