Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

narancsos_pulykamell

Narancsos pulykatekercsek

Adag:
Főzési idő:
Elkészítési idő:

A jó minőségű, friss husi kiválasztása kulcsfontosságú, nem csak a narancsos pulykamell tekercsek elkészítésekor.

Vegyésznek készültem, ugyanazokkal a módszerekkel vizsgálom a nyers húst a piacon, mint a laborban a különböző ismeretlen vegyületeket. Először is egy érzékszervi vizsgálat alá vetem.

A jó minőségű hús színe élettel teli, rózsaszínes árnyalatú, nem sárga, vagy
szürkülő!
Nincsen kellemetlen szaga sem. Ha már valamelyik szárnyas húst árusító hentestől szagokat érzek, a közelbe sem megyek. Az állaga pedig feszes és tömör.
Az ízét pedig nem én tesztelem!
Az előre csomagolt húsokat lehetőség szerint kerülöm.

Én vegetáriánus vagyok 9 éves korom óta. Nekem különösen nehéz volt megtanulni, hogy milyen húsból érdemes vásárolni a családomnak. Leküzdeni az undoromat és reálisan megvizsgálni a helyszínen és jól dönteni.
Már nagyon belejöttem!

Persze inkább a szárnyas mellét és a combját szeretem elkészíteni, mert könnyű és megtisztítani sem annyira nehéz. Kezdő szakácsoknak mindenképpen ezt ajánlanám először.

A tisztítást egy éles késsel megcsinálom, az összes hártyát és a vastag inak nagy részét kivágom a mellből. Közben felszeletelem egyforma vékony és méretű szeletekre. Pont akkorákra, hogy egy fél gerezd narancsot bele tudjak tekerni. Lehet klopfolni is, én nem szoktam, mert vékonyra tudom szeletelni.

A fűszerekkel érzéssel meghintem a szeletkék mindkét oldalát.

Előkészítek egy megfelelő méretű, magas falú tepsit és kizsírozom vékonyan.

Előkészítek még néhány (fa) fogpiszkálót is.

Előmelegítem a sütőt 190 fokra.

Félbevágom keresztben a bio narancsot, úgy hogy fél gerezdeket kapjak.
Azért fontos, hogy bio legyen, mert a héját is használjuk és tilos a gombaölő szereket elfogyasztani.
A szervezetünkben élő jótékony gombák, baktériumok egyensúlyára beláthatatlan következményei lehetnek. Egyetlen egyszer sem lehet kivételt tenni. (Miért a ciánnal tennél kivételt? „Csak egy évben egyszer reszelek citromhéjat a túrókrémbe, úgy szereti a gyerek!” Biztos senki nem mondana ilyet, ha tudná, hogy direkt mérget ad a gyereknek. Bocsi az erős kitérőért, de nem bírtam ki!)
Az egyik felét gondosan megpucolom, eltávolítom a fehér hártyákat is. Minden kis mellszeletbe egy fél gerezd narancsot tekerek és megtűzöm szorosra a fogpiszkálókkal.
Berakom őket a tepsibe, egymás mellé.

A másik fél narancsot felszeletelem héjastul és berakom a tepsibe, hogy a levében párolódhassanak a tekercsek. Az utolsó gerezdet ráfacsarom.
Lefedem egy alufóliával és berakom a sütőbe.
30 perc elteltével leveszem a fóliát és még 10-15 percig sütöm, hogy kicsit megpiruljanak a tekercsek. Amikor elkezdenek pirulni, rögtön kiveszem, mert akkor lesz finom puha, omlós a husi.
Zsombi imádta! És egyedül meg tudta enni, mert nem esett szét.
Máskor is csinálok ilyet, az tuti.
Próbáld ki te is!
Köretnek megint jázmin rizst tálaltunk, ez a párom nagy kedvence. Pedig nagyon finom lenne sült zeller chipsszel és házi majonézzel is, legközelebb rábeszélem, hogy azzal legyen!

Mennyiség: 2 személyre

  • 1/2 kg pulyka mellfilé
  • 1 bio narancs
  • 2 ek kókuszzsír
  • 3 tk himalaya só
  • ½ tk római kömény
  • ½ tk szerecsendió
  • ½ tk fahéj
  • csipet kurkuma
  • csipet koriander
  • leheletnyi cayenne bors


Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: