Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

nyuszi

Mindenmentes Nyuszi süti

Elkészítési idő:
Nehézségi szint:

Ezen a napon arra készültem, hogy meglepjem a családot egy olyan mindenmentes tortával, amit mindenki megehet, ugyanis nem tartalmaz glutént, cukrot, tejet és tojást sem, mindemellett nagyon finom és azoknak is ízleni fog, akik nem folytatnak semmilyen diétát.

Tudom milyen nehéz azoknak a háziasszonyoknak a dolga, akiknek tekintettel kell lenni a különböző ételallergiákra, plusz az egészségesek mindenféle igényére, elég édesnek is kell lennie azontúl, hogy cukormentes.

Természetesen arra is figyelni kell, hogy ne vegyen igénybe túl sok időt a különlegességek elkészítése, hiszen egy 17 hónapos gyermek mellett nem lehet 2-3 órákat a konyhában tölteni csak egy torta miatt.

Persze akinek nincs gyermeke annak sem egyszerű,a legtöbben nem is tudnak órákat tölteni a konyhában, akkor sem ha ez hobbi, főleg ha csak a toráról beszélünk és az összes többi fogás még várat magára.

Ennek szellemében választottam egy vegán-paleo tortát Pocak Panna oldaláról.

Az eredeti receptet itt olvashatod:http://pocakpanna.blogspot.hu/2012/10/torokmogyoros-truffel-torta-paleo-vegan.html

Többször is választottam már innen receptet azért, mert először is minden nagyon finom, nem csalódtam még semmiben. Másodszor pedig egyszerűek a receptek és nagyon jól vannak leírva.

Nagyon szeretem, amikor  megvan adva dkg-ban, hogy mennyi alapanyagot kell használnom, hogy mekkora formába kell beletölteni és az is hogy hány fokon süssem és mennyi ideig.

Tudom ezek alap dolgoknak tűnnek, de a legtöbb blogon, sőt még szakácskönyvekben ezek nincsenek megadva. (Kedvenc mondatom, a “Süssük készre.”!)

Én egyébként mindig változtatok a recepteken, ez most is így történt. Ennél a receptnél nagyon könnyű dolgom volt mert összesen négy összetevőből áll a tészta és kettő összetevőből a krém.

A Nyuszi süti elkészítése:

A száraz összetevőket, a mandulát és/vagy török mogyorót valamint  a kakaóport összemérem egy tálba.

Egy másik tálban összetöröm a hat banánt és hozzáadom a felolvasztott kókuszolajat, majd ezt két tálat összeöntöm és gyorsan összedolgozom a tésztát, mielőtt a kókuszolaj újra zsírra dermed.

160 fokon 30 perc alatt megsütöm. Én két formát használtam, egy nagy LEGO figurát sütöttem és egy pici nyuszi tortát, amit a képen láttok. Pocak Panna receptje szerint ez a mennyiség 2 db 18 cm tortaformába fér bele.

A csokoládékrémhez Real Thai kókusztejet használtam, mert ez inkább tejszín állagú, nagyon zsíros, nagyon krémes és ettől vajkrém állaga lett a csokoládé ganachenak.

A csoki ganache úgy készül, hogy felrakom alacsony lángon a kókusztejet és amikor elkezd gyöngyözni, még mielőtt felforrna, lehúzom a tűzről és szilánkosra aprított csokoládét teszek bele.

A 4 dl kókusztejhez pontosan 2 táblát.

Érdemes minél magasabb kakaótartalmú csokoládét választani, hogy a cukor mennyisége elhanyagolható legyen.

Fontos, hogy szilánkosra legyen törve a csoki, mert akkor nagyon krémes lesz a ganache és nem lesznek benne darabkák.

Jól el kell keverni csomómentesre, azután hűtőben kell tartani 8-10 órát és utána lehet vele megkenni a tortát.

A LEGO torta szilikon formában sült és szerettem volna, hogy jól látszódjon a figurának a szeme és a lába, ezért kívülről nem kentem be krémmel, hanem a közepébe tettem a krém nagy részét.

Elkészítettem már ezt a süteményt forma nélkül, tepsiben is.

Akkor a két réteghez elfeleztem a tésztát középen és közéjük kentem a csokoládékrém egyik részét, kívülre a másikat és csokoládéreszelékkel is megszórtam.
Az ehhez használt sütőlemezem mérete 15×30 cm.

Szóval nem kell elkeseredni, ha se szilikon, se tortaformád nincsen, csináld meg tepsiben! Szögletes torta lesz, ami könnyen díszíthető és szeletelhető is.

legocsokis1

Nagyon gyorsan készen lettem, mert sem a hozzávalók előkészítése sem az összekeverése nem vett több időt igénybe 5 pernél, a sütés 30 perc és utána már nem maradt más dolgom míg megvárni, hogy a tészta jól kihűljön, hogy könnyedén szét tudjam vágni és megvárjam amíg a csokoládé ganache megszilárdul.

A csokoládé ganache olyan mint a vajkrém, így nagyon könnyen, szépen el lehet oszlatni a tortán.

A hatás nem maradt el, mindenkinek nagyon ízlett annyira hogy már másodszor kellett megsütnöm!

Szeretnék megosztani néhány gondolatot arról, hogy miért tartom fontosnak a mentes tortákat a gyerekeknek, akkor is ha nem kifejezetten cukorbetegek vagy glutén érzekenyek.

Sokszor láttam már, hogy családi bulik, rendezvények alkalmával a gyerekek megvadulnak és kikelnek önmagukból.
Ilyenkor rögtön  az étkezőasztalon szoktam szétnézni, és nem is csodálkozom, amikor mindenféle színes cukorkákat, valamint cukrosabbnál cukrosabb süteményeket látok, amiből a gyerekek kontroll nélkül csemegézhetnek, ahányszor csak elfutnak mellette.

Ezt nagyon veszélyes és nagyon rossz szokásnak tartom.

Igazán a szülők mutatnak rossz példát, mert ők is ezt csinálják, folyamatosan csipegetik ezeket a nasikat, nem beszélve  a buborékos, cukros üdítőkről, amikkel leöblítik mindezt.

Hallottam már olyat is, hogy ciki vizet inni! “Minek iszol vizet, van üdítő?” Na ne! A testnek egyetlen porcikája sem akar inni kólát! Ez tuti!

A testünk 70%-a víz, ezt a vizet kell pótolni, ezért iszunk. Nem azért, hogy felesleges cukrot és szénsavat jutassunk a szervezetünkbe.

Ezek a mindenféle színezékek, tartósítószerek, emulgeálószerek, szójaszármazékok és ki tudja még milyen élelmiszeripari hulladékok,  amiket beletesznek ezekbe a cukorkákba, sütikékbe hiperaktivitást, magatartászavart okoznak.( Több száz nemzetközi kutatás támasztja alá ezen állításom, olvashatod Szendi Gábor cikkében.)

Nem kell csodálkozni amikor a gyerek kezelhetetlenné válik! Nem a magatartásával van a probléma, hanem  a vércukor szintjével.

A másik komoly, elbagatellizált probléma a gluténnal van.

Mindenkinek a döntését tiszteletben kell tartani a mai társadalomban, még akkor is, ha tudom, hogy híján van az értelemnek, és a legtöbbeknek fogalmuk sincsen, hogy milyen következményeket akasztanak a saját, illetve a gyermekük nyakába.

Sokszor kell nagyokat nyelnem és hamisan mosolyognom a béke érdekében.

Persze ezt csak addig teszem, amíg az én gyerekemet nem akarja senki megtömni mérgekkel. Mert akkor aztán jön az anyatigris! 🙂

Na de a lényeg, hogy szerintem gyerekeknek glutént adni napi rendszerességgel, korlátlanul anélkül, hogy tudatában lennénk annak, hogy mit is csinálunk óriási butaság.
Egyetlen gondolatébresztő kérdésem van: Ha tudnád, hogy heroin van a süteményben, odaadnád a gyereknek? (Nyilván nem.)

Szeretnéd tudni mit csinál a glutén a gyermeked agyával? Szeretettel ajánlom az alábbi cikket!

http://www.tenyek-tevhitek.hu/a-gluten-agykarosito-hatasai.htm

Jó gluténmentes sütögetést kívánok!

2 db tortához:
  • 60 dkg darált törökmogyoró mandula vagy ezek keveréke
  • 60g zsíros kakaópor
  • 40 g eritrit
  • 1 csipet fahéj
  • 1 csipet vanília
  • 6 banán (ezzel helyettesítjük a tojást)
  • 60g kókuszolaj
  • 2 tábla magas kakaótartalmú csokoládé

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: