Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Gluténmentes müzli

Mindenmentes müzli

Adag:
Elkészítési idő:
Nehézségi szint:

A legegyszerűbb étel a müzli! Csak kicsoszogok reggel pizsiben, leemelem a dobozt, öntök egy keveset a tálamba, felöntöm fincsi kókusztejjel és már ehetem is. Végtelen változatban elkészíthető, nem lehet megunni.

Sajnos a legtöbb, boltban kapható müzli jobb esetben csak cukrozott, de csak nagyon ritkán gluténmentes. Ezért készítek már régóta magunknak egy univerzális müzli-alapot, amibe bele lehet keverni a hangulatunknak megfelelő kis pluszt. Például ét csokit, diót, aszalt meggyet, banánchipset, kókuszchipset, szárított almakarikát, aszalt trópusi gyümölcsöket, mézet, friss gyümölcsöt… Mindig csak az alapot csinálom meg, és fogyasztáskor kiegészítjük a többi finomsággal.

Egyszerre nagy adagot szoktam csinálni, aztán elosztjuk egymás között. Kókuszcukor szirupban forgatom át a zabpelyheket sütés előtt, hogy ropogósak maradjanak a tejben is! A kókuszcukor szirupot nagyon egyszerű elkészíteni, és ha egyszer megcsinálom, hűtőben sokáig eláll. Karamellszószhoz hasonló az íze és az állaga, nem válik szét többé, ha egyszer összeforralom!

A müzli elkészítése:

A vizet és a kókuszcukrot egy kis lábosban fedő alatt összefőzzük. Nem kell forralni, elég, ha egyet „rottyan”. A zabpelyhet elosztom 3 nagy tepsibe, és átforgatom a kókuszcukor szirupban kézzel, egyenletesen. 160 fokon 15 percig sütöm. A kókuszchipset szintén 3 nagy tepsibe osztom el, és kézzel átforgatom a kókuszolajban. 160 fokon 10 percig sütöm, sütés közben a lemezeket cserélgetem. Szeretem, ha néhány chips széle egészen megpirul, úgy lesz jó ropogós, mint a müzli!

Gluténmentes müzli
Amikor készen vannak és kihűltek, egyenlő arányban elosztom őket. Én 1 literes kókuszolajos vödröket használok, belelapátolom az alapanyagokat és összerázom. Kész a müzli. Ebből a mennyiségből 10 vödör lesz, nekünk ennyi müzli kell egy hónapra. Persze kisebb mennyiségekkel is meg lehet csinálni, és lehet még bele tenni ízlés szerint BÁRMIT! Amire érdemes figyelni az az, hogy az aszalványokat nem érdemes megsütni, és a magokat is csak pár percig érdemes, hogy ne károsodjanak a bennük lévő esszenciális zsírsavak. Én kókusz- vagy mandulatejjel szoktam fogyasztani, de rizs- és mogyorótejjel is isteni!

Ez már csak ízlés kérdése.

4 személyre (kb. 1 havi adag):
  • 1,5 kg nagy szemű zabpehely
  • 0,75 kg kókuszchips
  • 0,5 kg puffasztott köles vagy amarant
  • 0,5 kg szeletelt mandula
  • 3 ek. (30 ml) extra szűz kókuszolaj
  • 200 ml kókuszcukor szirup (80 ml víz + 120 g kókuszcukor)

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: