Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Lazacsteak

Lazacsteak egyszerűen

Adag:
Elkészítési idő:

Az egyik legtutibb fehérjeforrás a hal. Mivel vegetáriánus vagyok én nem fogyasztok halat, de már sokszor kísérleteztem visszaszokni a húsra és mindig halakkal próbálkoztam. Hosszútávon nem jártam sikerrel, de sokszor ettem ilyen lazac steaket. Nagyon könnyű, még én is meg tudtam enni 15 év húsmentes élet után! Párom viszont nagy halevő. Tengeri halat minden formában és mennyiségben képes elfogyasztani. Neki készült ez a lazacsteak is. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető, még egy vegetáriánus (aki undorodik a hústól)  is meg tudja sütni.

Két hibalehetőség van csak, amit mindenképpen el kell kerülni. Az egyik, hogy friss lazacból érdemes dolgozni. Magyarországon korlátozottak a lehetőségeink, de nem lehetetlen jó minőségű, friss tengeri halat venni. A másik a sütési idő és hőmérséklet. Ami nagyon fontos, hogy tűzforró serpenyőben, kókuszolajon, és csak néhány percig süssük! Ha túlsütjük, akkor kárba vész az összes hasznos omega3 zsírsav, pedig a tengeri hal az egyetlen forrása a jól hasznosuló EPA és DHA zsírsavaknak! Ha viszont nem sütjük meg eléggé, vagy nem volt elég friss a hal (+ az immunrenszerünk nem tökéletes) fennáll a fertőzés veszélye. A baktériumok a hőkezelés hatására elpusztulnak.

Az állaga akkor tökéletes, ha kivül megpirul, belül puha marad.

A lazacsteak elkészítése:

A halacskát kis szeletekre vágom, majd mind a két oldalát megsózom és borsozom. Csepegtetek rá pár csepp citromot is, és hagyom állni pár percig. Kerámia bevonatos serpenyőben felforrósítom a kókuszolajat. Beleteszek két szelet lazacot, ráteszek egy fedőt, és 2 percig az egyik, majd 2 percig a másik oldalát sütöm, közepes lángon. Így lesz belül puha, kívül pedig ropogós. Az utolsó fél percben a tetejére teszek néhány szál snidlinget, vagy rozmaringot és úgy sütöm együtt. A lazacsteak mellé köretként jázminrizst vagy édesburgonya chipset szoktam készíteni.

A majonéz is megy hozzá! Jó étvágyat kívánok!

Mennyiség: 1 személyre
  • lazactörzs filé
  • 1 ek. kókuszolaj
  • só, fekete vagy fehér bors, friss snidling vagy rozmaring
  • pár csepp citromlé

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: