Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Paleo majonéz

Házi paleo majonéz

Adag:
Elkészítési idő:

Amikor elkezdtem tudatosan táplálkozni, és a boltokban minden összetevőt elolvastam a termékeken, mielőtt a kosaramba kerültek volna, a majonézen lepődtem meg leginkább. Miért kell bele (gén)módosított keményítő és disodium EDTA? A cukorról és a tejszármazékokról már nem is beszélve.

Csalódottan raktam vissza a polcra az addig kedvenc majonézemet… Sokáig nagyon hiányzott az étrendemből, aztán utánanéztem, miből is készül az eredeti majonéz. Csak tojássárgájából, olajból és fűszerfélékből (só, mustár, citromlé). Nagyszerű! Tulajdonképpen semmi akadálya, hogy otthon elkészítsem!

Sok kísérletezés útján jutottam el ehhez a paleo majonéz recepthez, ami az új kedvencem lett. Kicsit a tartármártásra hasonlít a mandulatejszín és a bors miatt, de szerintem a krémessége miatt fontos, hogy ezek az alapanyagok is belekerüljenek. Valószínűleg e krémesség miatt teszik bele a gyártók a tubusos majonézekbe a keményítőt, csak továbbra is elgondolkoztat, hogy miért kell génmódosított változatot használni… Íme, a recept:

A házi paleo majonéz elkészítése:

A tojásokat nagyon alaposan megmosom, szétválasztom. A tojássárgájához adom a citromlevet, a fűszereket és az édesítőszert, majd gépi habverővel elkezdem felverni. Ha elkevertem a fűszereket, a legnagyobb fokozatra váltok, és lassan elkezdem hozzáadni az olajat. Mindig csak annyit adok hozzá, amennyit a tojás fel tud venni, nem maradhatnak olajcseppek a készülő majonéz felületén. Amikor az összes olajat beledolgoztam, hozzáadom a mandulatejszínt is, és addig folytatom a keverést, míg teljesen egynemű lesz a majonéz. Minimum 1-2 órára hűtőszekrénybe teszem lefedve, hogy az ízek összeérjenek.

Fogyasztásig hűtőben tárolom. A paleo majonéz kb. 3 hétig eláll, ha mindig tele van az üveg. Én folyamatosan átkanalazom kisebb üvegbe, és közben ügyelek arra, hogy ne érintkezzen semmivel, így biztonsággal fogyasztható a 3. héten is.
Használható krémekbe (tojáskrém, padlizsánkrém…), salátákhoz és önmagában is nagyon finom.

Mit is kezdjek a megmaradt tojásfehérjével? Támadt egy ötletem, amit holnap megvalósítok, és megosztom majd veletek is.

Mennyiség: 4 személyre

  • 4 tojássárgája (77 g)
  • 1 ek. (10 g/ml) citromlé
  • 20 g mustár
  • 1 tk. (2 g) himalaya só
  • 1 csipet (0,2 g) bors
  • 2 kk. (7 g) eritrit
  • 1,2 dl paleolaj
  • 0,5 dl Ecomil mandulatejszín


Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: