Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Gluténmentes pizza - RealFood

Gluténmentes pizza

Adag:
Elkészítési idő:

A pizza az az étel, amivel bárkit, bármikor meg lehet lepni, mindig örülnek neki. A nem paleós vendégek kedvence is az a gluténmentes pizza, amit most már Ti is elkészíthettek. Nagyon laktató, a tészta széle ropogós, a belseje levegős és soha nem nyers. Anyukám is nagyon szereti. Sokáig eltelít, ami a hagyományos pizzáról nem igazán mondható el.

Nagyon sokat kísérleteztem, hogy tökéletesítsem a pizzázás élményét, és most már csak a feltétekkel kell variálnom, mert megvan a tökéletes tészta! Ennél a receptnél nem fogok evőkanalas mennyiségeket írni, mert könnyen el lehet rontani, ha valami megszalad.

A gluténmentes pizza elkészítése:

A tojásokat felverem, majd hozzáadom az összes többi összetevőt. Vagy géppel (tésztagyúró karokkal) vagy egy villával jó alaposan összedolgozom, és a végén hozzáadom az olívaolajat. 5-10 percre beteszem a hűtőbe. Hosszabb időre is be lehet tenni, de minimum ennyire be kell, hogy kezelhető legyen. Sütőpapírral bélelt tepsi közepére helyezem a gombócot, és nagyon vizes kézzel kilapogatom olyan vékonyra, hogy kb. egy 30 cm átmérőjű pizzát kapjak. A tészta közel a 3x-osára emelkedik sütéskor. Én vékonyan szeretem, így kinyújtom, amennyire csak tudom.

A feltéteket mindig szabadon variálom, attól függően, hogy ki mit kér rá. Paradicsomszószt teszek először, aztán sonkát, virslit vagy kolbászt a húsevőknek, magamnak olívabogyót és érlelt sajtot, általában cheddart és grana padanót. Az egyetlen szabály az, hogy nem szabad túlhalmozni, mert akkor nehezen sül meg a tészta.

Előmelegített sütőben 165-170 fokon sütöm 30 percet, de ha már 3 pizza sül egyszerre, akkor 45 percre nyúlik a sütési idő. Egy ilyen gluténmentes pizza ebédre és vacsorára is elegendő 1 személynek. Hidegen is nagyon finom!

1 db 30 cm-es vékony pizzához:
  • 3 db tojás
  • 55 g szezámliszt
  • 55 g napraforgómagliszt
  • 35 g tápióka keményítő
  • 20 g lowcarb tápióka keményítő
  • 6 g glükönorolakton (A glükönorolakton + szódabikarbóna + aszkorbinsav keverék az én sütőporom, de ki lehet váltani hagyományos, gluténmentes sütőporral is!)
  • 3 g szódabikarbóna
  • 3 g aszkorbinsav
  • 2 g himalaya só
  • 60 g olívaolaj

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: