Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

sütőtök krémleves

Édes, cukormentes sütőtök krémleves

Elkészítési idő:

Ha november, akkor jöhet a sütőtök minden mennyiségben! Eddig is nagy fan voltam, de idén tökéletesítettem az édes sütőtök krémleves receptemet, ami természetesen cukormentes, és egyszerűen nem tudom megunni.

Zsombinak is a sütőtök volt a 2. étel, amit kapott 5 napon keresztül, és nagyon bejött neki! Az almával ellentétben semmilyen panasza nem volt, és vígan belapátolta a kiporciózott adagok nagy részét, a többit pedig nem esett nehezemre nagy hümmögések közepette belapátolni. 1 nagy sütőtököt megsütöttem, pár szeletet még melegen elfogyasztottam, 1 szeletet leturmixoltam és eltettem Zsombinak a mélyhűtőbe egy jégkockatartóba, a maradékból pedig megcsináltam ezt a fincsi levest, ami hidegen és melegen egyaránt isteni!

A sütőtök krémleves elkészítése:

A sütőtököt – mérettől függően – 1,5-2 órán keresztül sütöm. Amikor eléggé kihűlt, egy kanállal elválasztom a héjától, és egy lábosba teszem a többi hozzávalóval együtt, a méz kivételével. Összeturmixolom és addig főzöm, amíg egyet „rottyan”.

A mézet tálaláskor csurgatom bele, de csak 50 C fok alatt, mert így nem bomlanak el benne az értékes enzimek, a diasztáz (keményítőbontó), az invertáz (szénhidrátbontó) és a glüzoxidáz (antibakteriális). Ezek a keményítő és szénhidrát bontásáért felelősek, a méhecskék garatváladékából származnak. Mivel a méz bővelkedik szénhidrátokban, érdemes kihasználnunk a benne lévő enzimeket a bontáshoz! A méz gyógyhatásához is jelentősen hozzájárulnak, ezért nem érdemes őket magas hőmérséklettel tönkretenni.

A sütőtök is egészséges, mert bővelkedik vitaminokban, karotinoidokban és antioxidánsokban. A, C és E vitamin van benne főleg, de forrása még B vitaminoknak és ásványi anyagoknak is. Található benne kálium, foszfor, vas, réz és mangán is. Gyulladáscsökkentő hatással is bír, és kiválóan alkalmazható megfázásos tünetek ellen is.

Ez a fincsi sütőtök krémleves felmelegíti a tested, lelked! Próbáld ki!

Jó étvágyat!

Mennyiség:
  • 1 kg sütőtökpüré
  • ½ l zsíros kókusztejszín (pl. Aroy-D)
  • 1 l víz
  • csipet (1 g) himalaya só
  • 1 tk. (2 g) Bourbon vanília
  • 2 tk. (5 g) őrölt szerecsendió
  • kevés méz (50 C fok alatt szabad beletenni!)

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: