Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

49a9f111-aa53-49b4-a60c-ba39ea7a0d3d

Currys-gombás csirkemell csíkok kókusztejszínben

Adag:
Elkészítési idő:

Aki szereti a curryt, az imádni fogja ezt a kókusztejszínes szószt! Magamnak is szoktam készíteni, csirkehusi nélkül, csak gombával. Igazán laktató, édes-csípős, szószos finomság színhúsból, amit bárki, könnyedén el tud készíteni maximum 45 perc alatt.

Azt a gombát, amit nem használtam fel a paradicsomos gombaraguhoz, azt hozzátettem a kincsem ebédjéhez. Csak, hogy ő se maradjon ki a jóból! Mert a gombának annyira jó a beltartalma, hogy alkalmas regenerációs időszakok rövidítésére, magas ásványi anyag és nyomelem tartalma miatt. Akik a mindennapokban alaposan kihasználják a tetterejüket, ki vannak éhezve ezekre, különösen a nyári melegben, aktív sport vagy fizikai, szellemi munka esetén. Miért ne lehetne az ételed a gyógyszered? A csiperkegomba minden évszakban elérhető, könnyen termeszthető és olcsó is. Eheted mindig, amikor jól esik! Szénhidrát tartalma alig van, tartalmaz fehérjéket és rengeteg ásványi anyagot, köztük szeleniumot is.
A currys csirke elkészítése:
Előkészítek mindent hozzávalót. A hagymát megpucolom, felkockázom. A gombát megmosom, és vékonyra szeletelem. A csirkemell filét egyforma hosszú és vastagságú csíkokra vágom és megsózom, majd finoman megborsozom a cayenne és a fekete borssal. Egy nagy serpenyőben, közepes lángon, gyorsan megdinsztelem a hagymát, kókuszolajon egy csipet sóval. Amikor a hagyma kész, ráteszem a gombaszeleteket és a húst, ismét megsózom és fedőt teszek rá. Megvárom, míg enged egy kis levet a gomba, majd leveszem a fedőt, hozzáadom a kurkumát és a curryt és elkeverem egyenletesen. Magasabb fokozatra kapcsolok és lepirítom a húst és a gombát, kb 12-15 perc alatt. Amikor már biztosan átsült a husi, hozzáadom a kókusztejszínt és a fokhagymát (fokhagymanyomón átpasszírozva). Megfelelő sűrűségig forralom, kb. 10 perc alatt, fedő nélkül. Sűríteni liszttel nem szükséges. Fűszerezheted még a végén ízlés szerint, de szerintem az illatorgiában azt sem fogod tudni, hogy melyik tányérodba szedj gyorsan, hogy megkóstolhasd! 😉
Köretként rizst vagy rizstésztát ajánlok hozzá, paleó vagy szénhidrátszegény diétát folytatóknak karfiolrizst, Nocarb Noodle tésztát vagy rizst.

Mennyiség: 4 személyre személyre
  • ½ kg csirkemell filé
  • 2-3 fej gomba (kb. 200 g)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 dl Aroy-D kókusztej (nagyon zsíros, inkább tejszín, mint tej)
  • 4 ek. (40 g) extra szűz kókuszolaj
  • ½ ek. himalaya só (hagyományos sóból több kell!)
  • 1 ek. (6-7 g) curry
  • 2 ek. (15 g) kurkuma
  • ½ ek. (5 g) szárított répa és zeller
  • 1 csipet fekete bors
  • 1 csipet cayenne bors

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: