Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

toltott-gomba-1-vag-meret-fb

Töltött gomba

Adag:
Elkészítési idő:

A töltött gomba egy nagyon változatosan elkészíthető, egészséges étel, akár idény szerinti töltelékkel és hússal, reszelt sajttal vagy tojással is nagyon finom lehet. Mutatós, ezért vendégváró falatoknak is jó. Még azok is megnyalják a 10 ujjukat, akik (állítólag) nem szeretik a gombát. Pedig csak jól kell elkészíteni, és fehérjedús, egészséges, laktató főételként is szolgálhat.

Ilyenkor télen az eltett paradicsomszósszal, vagy ajvárral érdemes megtölteni, esetleg párolt répával, és szerecsendióval fűszerezve. Nyáron kápia paprikával, cukkinivel, padlizsánnal is lehet, de volt olyan is, hogy csak mandulatejszínt és medvehagymát tettem bele, úgyis nagyon finom volt. A gomba nagyon sok fűszerrel harmonizál, érdemes kísérletezni.

A töltött gomba elkészítése:

A gombákat alaposan megmosom, de semmiképpen nem pucolom meg, mert a héjában értékes hatóanyag, béta-glükán található. A gombák szárát kézzel, finoman letöröm, és pici kockákra aprítom a lilahagymával együtt. Persze csak akkor, ha szép a szára is, a végét levágom, de csak fél centit. Egy serpenyőben pici kókuszzsíron megpirítom őket, maximum 5 perc alatt, majd felöntöm a paradicsomszósszal és befűszerezem pici sóval, borssal, bazsalikommal, ha van, házi pesztóval. Ügyelek arra, hogy ne használjak sok sót, mert akkor a gomba sülés közben kiengedi magából az összes vizet. A gombákat bekenem vagy befújom olívaolajjal, és megszórom kevés bazsalikommal. Most már van olívaolaj spray a konyhámban és nagyon imádom, sokkal könnyebb vele az élet! =) Amíg nem volt, mindig a szilikonos ecsettel kenegettem be vékonyan a gombákat.
Elhelyezem az üres gombafejeket a kalappal lefele a tepsiben, megtöltöm a paradicsomos töltelékkel, majd megszórom a reszelt sajttal. Nekem ez a mennyiség 2 tepsire fér el (40 cm x 28 cm). Lefedem egy alufóliával, és a 170 oC-ra előmelegített sütőbe teszem 30 percre, majd leveszem a fóliát és további 10-15 percet sütöm a gomba méretétől és a felhasznált só mennyiségétől függően, minimum addig, amíg a sajt meg nem pirul.

A töltött gombát általában basmati vagy jázmin rizzsel, kurkumás kölessel vagy salátával tálalom, de önmagában is teljes értékű ebéd vagy vacsora lehet. Húsevők egy fél bacont tegyenek a gomba köré vagy a szósz alá, úgy, hogy a szalonna széle kilógjon és meg tudjon pirulni.

Jó étvágyat!

Mennyiség: 2 személyre
  • 1 kg csiperkegomba (fehér vagy barna)
  • 500 ml paradicsomszósz (natúr)
  • reszelt keménysajt (elhagyható, vagy felvert tojással helyettesíthető)
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • himalaya só
  • feketebors
  • bazsalikom
  • 4 ek., 60 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 ek., 15 ml finomított kókuszolaj

Katalin Szennai
Szennai Katalin vagyok, termékfejlesztő. Végzettségemet tekintve drog-toxikológus technikus, a RealFood – Étkezz ésszel! eszmeiség megalkotója. Számos glutén- cukor- és tejmentes terméket gyártó és forgalmazó cégnél dolgoztam, mint gyártó, értékesítő vagy termékfejlesztő.Olvasd el bemutatkozásom!


Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: