Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

9 honapos baba

Mit eszik egy 9 hónapos baba? Hozzátáplálás 3. rész

Egy 9 hónapos baba nagyon kíváncsi, mindent megkóstol. Nagy felelősség a szülőknek, hogy mit is adnak neki, mert elfogad bármit. Az emésztőrendszer fejlődése miatt sem mindegy, hogy a hozzátáplálást mikkel kezdjük és az allergiás reakciókat is figyelni kell, ezért nem lehet egyszerre több újdonsággal megkínálni, mert nem fogjuk tudni, hogy mi okozza a problémát.
Úgy terveztem még januárban, hogy tavaszig csak ismerkedünk az ételekkel, de Zsombi eléggé beindult. Zöldséges húsos főzeléket eszik naponta kétszer és reggelire gyümölcsöt, persze továbbra is főleg szopizik. Nem mérem rendszeresen az elkészített főzelékeit, de kb. 80-150 g-ot eszik 1 étkezésre, ha valami nagyon ízlik neki, akkor többet is, de olyan főztöm is volt, amit egy fintorral elintézett és nem ette meg. Továbbra is én főzök neki, fagyasztott cékla, répa, édesburgonya, bio brokkoli, cukkini valamelyikét keverem csirke-vagy pulykamellel vagy combbal, adok hozzá főtt liba májat vagy tojássárgáját. Ha híg besűrítem gluténmentes rizskásával, a túl sűrű hígítom 100%-os frissen préselt gyümölcslével, főleg alma, szilva és narancslével. Kínáltam már a saját tányéromból is csontlevessel és evett már csirkehúslevest is és ami talán a legvadabb; adtam neki kolbászt! Szintén gluténmentes, minőségi szürkemarha snack kolbászt. Kezébe adtam egy szálat és amig én  megvacsoráztam, eszegette. Nagyon ízlett neki! Azóta a fűszerekkel is kicsit bátrabban bánok és semmi panaszt nem tapasztaltam. Egyetlen egyszer volt kiütéses, mikor először kapta a tojássárgáját nagyobb dózisban, de már azt is kezdi megszokni.
A hozzátáplálás 2. felvonás c. cikkben írtam Zsombi emésztési nehézségeiről, amikor bevezettük a húst. Azóta ezzel semmi gond és 3 hónap távlatából tudom, hogy a gyümölcslevek hajtanak és érdemes vele a tömény húsos ételeket hígítani. A csirkemell nagyon száraz, inkább a zsírosabb combot szereti. A főzővízzel együtt turmixolom és így elég folyós lesz ahhoz, hogy ne fogja meg a székletét. Kell a tapasztalat, máshogy nem megy! A gyümölcsöket egyébként nagyon szereti, főleg a banánt! Az etetőhálót már csak a narancshoz használom, egy fél almát megpucolva már simán a kezébe adok (felügyelettel!), reszelgeti a fogacskáival, nem harapja. Nagyon várom már a sok friss gyümölcsöt, zöldséget! A jövő héten friss medvehagymát már biztosan adok a főzelékéhez, és lassan fokhagymát is. Aki már olyan nagy fiú, hogy kolbászt majszolgat, az ehet hagymát is!Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: