Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Hozzátáplálás

Hozzátáplálás: 2. felvonás

A gyermekre éri meg igazán időt fordítani, bár nem gondoltam, hogy tényleg egész napos program lesz. Látni, ahogy fejlődik, örül a saját, apró sikereinek, ránk mosolyog és együtt játszik velünk… Fantasztikus érzés és egy soha vissza nem térő időszak, hogy mi is újra gyermekek legyünk. Igaz a hozzátáplálás korántsem gyerekjáték.

Amint Zsombi betöltötte a 6. hónapot, újraindult a hozzátáplálás. Leginkább azért, mert már 2 hete nem aludta át az éjszakákat, és napközben is 2 óránként szopizott. Nekem ez nagyon megterhelő, és azt gondoltam, hogy neki sem ideális, biztosan szüksége lenne más táplálékra is, ami hosszabb időre megtölti a pociját.

Igazi kihívás egészségtudatosan hozzátáplálni egy babát télen. Kevés a friss zöldség és gyümölcs. Olyan picike mennyiségben, amennyit ő eszik, szinte lehetetlen főzni, a bébiételek pedig engem nem győztek meg. Először is az ajánlások általában nem felelnek meg a baba igényeinek, másodsorban pedig, nem vagyok elégedett az összetételükkel sem. Például szinte mindegyik tartalmaz cukrot és valamilyen gabonát vagy keményítőt. Akármilyen szigorú előírásoknak is kell, hogy megfeleljenek a gyártásuk során, az én (egyébként reális) elvárásaimnak nem tudnak. Egészen kivételes alkalom, amikor találok kifogásolhatatlan összetételűt, bio minőségben. De még akkor sem lehetek biztos benne, hogy úgy tárolták, szállították, ahogyan az elvárható – akár az alapanyagokat, akár a készterméket.

Egy szó, mint száz, én inkább főzök neki. Csináltam kis jégkockákat főtt céklából, párolt répából, főtt édesburgonyából, sült sütőtökből, főtt paszternákból és főtt csirkemellből, lepürésítve. Felmelegítéskor tettem alá kókuszolajat vagy olívaolajat, higítottam anyatejjel, fűszer nélküli húsleves lével vagy egy kevés gyümölcslével. A hivatalos ajánlás szerint napi 180-200 g-ot kellene naponta ennie ilyen főzelékekből, akár úgy, hogy egész nap kínálgatva, mert később ennyit kell ennie egyszerre. Hozzátáplálás
Zsombit nem nagyon érdekli a hivatalos ajánlás (lehet, hogy azért, mert engem sem?). Nagyon maximum 100 g volt, amit elfogyasztott, akkor sem evett többet, ha többször megkínáltam, és ez is nagyon nehezen ment: több mint egy óráig tartott. Ő igazából csak játszik az étellel, és nem is gondolom, hogy az erőltetés és a mennyiségi elvárások jó hatással vannak az ételhez és az étkezéshez való viszonyára. Sokkal jobban veszi, amikor saját tempójában, etetőhálóból falatozhat, mintha kanállal próbálnám belediktálni az adagot.

3 hét zöldségezés után elkezdtük a húst bevezetni, és azzal a problémával kellett szembesülnöm újra, mint az almánál: valószínűleg az emésztőrendszere még nem érett erre. Már a zöldségek fogyasztásakor is ritkult a széklete napi 2-3-ról 1-re, majd 2 naponta 1-re, de onnantól, hogy a húst is bevezettük, már csak 3 naponta 1 sikerült neki, és az is fájdalmasan. Nagyon sajnáltam, próbáltam neki segíteni kamillateával, édesköményteával, még több folyadékkal, több rosttal, szilvasziruppal, sárgabaracklével, tornáztatással, masszázzsal, de minden hiába. A gyógyszertárban annyi zagyvaságot (adjak neki savanyú uborkát meg tejet!!!) összehordtak nekem, hogy tele kétellyel, de megvettem a glicerines kúpot és a laktulóz szirupot is. A kúp segített néhányszor, de nem akartam, hogy hozzászokjon. A szirupot sem kezdtem el a mellékhatásai miatt. Arra gondoltam, hogy mint már oly sokszor, most is lehet, hogy az étrend az abnormális és Zsombi reakciója a jó?

Úgy döntöttem, hogy csak kevés szilárd ételt kap, és naponta csak egyszer 30-40 g gyümölcsöt és sütőtököt. Hiszen az összes gyökérzöldség fog, mindenféle külföldi meg üvegházi zöldséggel nem akarom megalapozni az emésztését. A lassú hozzátáplálás is hozzátáplálás… De ez sem segített, ugyanúgy 3-4 naponta sikerült neki, de már nem fájlalta a pociját. Végül úgy döntöttem, hogy akármilyen megterhelő is számomra, akkor is visszaállok (megint) a kizárólag anyatejes táplálásra, amíg meg nem oldódik a probléma. Én folyamatosan, egész idő alatt ittam a gyógynövényteákat (édeskömény,kamilla, citromfű), ettem az aszalt szilvát, lecsökkentettem a csokoládé bevitelemet is, azért, hogy az anyatejen keresztül is juttassak be neki hatóanyagokat. Újabb 2 hétig csak szopizott, és teljesen helyreállt a széklete.

Karácsony után kezdtem el újra etetgetni, de már teljesen más szellemiségben. Már nő a fogacskája is, és időközben megtanult egyedül ülni úgy, hogy együtt ülünk az asztalnál és együtt eszegetünk, és mindent előtte csinálok. Naranccsal kezdtem: frissen facsart levet adtam neki pár kanállal, és utána vízzel itattam. 5 napig adtam neki a levet kanállal – mindig csak annyit, amennyit szívesen elfogadott –, és egy kis gerezdet az etetőhálóba. Most már egy kis sütőtökkel keverem neki, de azt is együtt eszegetjük, mivel én is imádom a sütőtököt és a narancsot is. A széklete még mindig normális, napi 1-2 alkalommal, és sokkal mozgékonyabb, mint valaha. Nekem ugyan megterhelő felkelni éjszaka is többször, de nem baj, most alapozom meg a babám immunrendszerét és az egészségét. Ez a későbbiekben meg fog térülni! Úgy tervezem, hogy tavaszig csak ismerkedünk az étellel, és amikor újra lesznek finom idényzöldségek, idénygyümölcsök, akkor próbálom meg újra mennyiségileg is etetni.

Szeretnék biztatni mindenkit, akik babázik, hogyha van lehetősége, szoptasson, amíg csak lehet, mert ettől jobb elixírt nem adhat egy anya a gyermekének! Nincs az a gyógyszer vagy táp, ami helyettesíteni tudja, ahogyan kis történetem is igazolja. Megtehettem volna, hogy az elejétől hashajtózom, ahogyan azt a gyógyszerészek és az orvosok ajánlják. Megtehetném, hogy kevesebbet fáradozok, és adok neki kész bébiételeket, ahogyan azt az élelmiszergyártó cégek ajánlják, valószínűleg a a profit érdekében és nem a gyermekek egészsége miatt. Megtehetném azt is, hogy erőltetem neki a hivatalos ajánlást, de nem jó ötlet a gyermekkel erőszakoskodni. Biztos vagyok abban, hogy azzal teszem a legjobbat, hogy figyelem a gyermekem reakcióit és személyre szabom a táplálkozását. Ezáltal harmonikusabb lesz az alvása és a hangulata is és ami a legfontosabb, erős lesz az immunrendszere. Az ő egészsége a legfontosabb számomra és szerintem ezt minden anyuka így gondolja, akinek már volt beteg a gyermeke. Bármit megadnának olyankor, hogy jobban legyen!
Zsombiról elmondható, hogy nagyon kiegyensúlyozott, jó kedvű baba. Remélem hamarosan már az emésztése is kialakul és együtt csemegézhetünk mindenféle egészséges finomságot. Jelentkezem a részletekkel…Ha szeretnéd megosztani a véleményed, itt megteheted: