Étkezz Ésszel!

Étkezz Ésszel!
Készült: Kézzel & Szeretettel

Egészségi problémáim

9 éves koromban kezdődtek az egészségi problémáim. Akkor már túlsúlyos voltam, és ahogy növekedtem, az egész testem szétrepedt, vastag, vörös csíkok tarkítottak mindenhol. (Pont olyanok, mint a „gyúrósok” karján megjelenő repedések.) A melleim nagyon fájtak, nagyon gyorsan nőttek, elferdült a gerincem is, pedig már akkor melltartót hordtam. 10 éves koromtól rendszeresen menzeszem volt, mondhatni, mint egy érett nőnek. 10 éves koromban lett egy nagy ciszta a méhemben, amit egy nagyon erős hormonkezeléssel fél év alatt sikerült kezelni. E kezelés mellékhatásaként Chlamydiás, candidás lettem, amit megint egy hosszú kezeléssel sikerült nagyjából kezelni, de a Candida-problémáim a mai napig kiújulnak, ha túlzott cukorterhelésnek teszem ki magam.

Nagyon kövér voltam és hízékony, ami azt jelenti, hogy egy karácsony alatt képes voltam 10 kg-ot hízni! Allergiás és asztmás voltam, folyamatosan gyógyszert szedtem ezekre, amiktől mindig fáradt voltam. 2 havonta 2 hetet beteg voltam, különböző influenzás, fülgyulladásos, torokgyulladásos betegségekkel, amikre rendszeresen antibiotikumokat kaptam. Ünneptől-ünnepig diétáztam, a magam hülye módjain: pl. nem ettem semmit, vagy egész nap 1 joghurtot vagy 1 zsemlét ettem stb. Egész gyermekkoromban sportoltam, 6 éves koromtól úsztam, 11 éves koromtól kajakoztam versenyszerűen. 15 évesen hagytam abba a sportot egy hosszantartó ínhüvelygyulladás miatt. Akkor 1 év alatt 20 kg-ot híztam. 87,5 kg voltam a 9. osztály végén (és 164,5 cm). Sokkoló volt tükörbe nézni. Sokkoló volt, hogy már a 8. osztály utáni ballagáson külön kellett csináltatni nekem ruhát, mert nem jött rám az egyenruha! Pedig minden nap edzettem, 9 éves koromtól nem ettem húst és igyekeztem visszafogni az édességeket is. Most már tudom, hogy a húsevés fontos lett volna, viszont az akkor még egészségesnek kikiáltott péksütikkel nem segítettem a helyzetem…

Akkor, 15 évesen döntöttem el, hogy ez így nem mehet tovább. Sorban próbálgattam a divatos diétákat, és mindegyikkel sikerült fogynom is, de általában vissza is híztam (káposztaleves, paradicsomleves, 6 után nem eszem stb.).
A 90 napos diéta alatt viszont rájöttem nagyon sok fontos dologra. Például, hogy a fehérjenapon nem tudok mit enni, mert én gyakorlatilag nem fogyasztok fehérjét. Ezért visszavettem a tojást az étrendembe. Rájöttem, hogy nincs „kajakóma”, ha szétválasztjuk a köreteket a feltétektől. Rájöttem a víznapon, hogy ki lehet bírni evés nélkül 1 napot, és áldásos is tud lenni a koplalás. Mikor vége lett a 90 napnak, nem álltam vissza a hagyományos étkezésre, hanem mindig szétválasztva ettem. Pl. a krumplit nyers zöldségekkel ettem, nem rántott sajttal. Minden étkezésemhez ettem nyers zöldséget, és végleg elhagytam a fehér kenyeret. Megismerkedtem egy MLM cég minőségi termékeivel, elkezdtem fogyasztani őket, köztük a halolajat is. Hiába voltam vega, elfogadtam, hogy ennem kell, ha nem akarok szellemileg leépülni, és egészséges szív- és érrendszerrel akarok élni.
Sokkal több energiám volt, sokkal jobban néztem ki és jobban is éreztem magam. Ugyanúgy jojóztam 60-70 kg között, évente testet cseréltem. Hétvégénként, ha tehettem, koplaltam, így hetente 4 kg-ot ingadozott a súlyom. Akkor még nem tudtam, hogy glutén és tej érzékeny vagyok. Erre akkor jöttem rá, amikor 2009-ben egy termékfejlesztő, táplálék-kiegészítőket gyártó barátom azt javasolta, hogy próbáljak meg glutén- és tejmentesen táplálkozni, és figyeljem meg magam. Persze eleinte tiltakoztam, meg nem is sikerült betartani, csak néhány napig a diétát, aztán általában egy teljes kiőrlésű fitnesz bagettre elcsábultam, de… Rá kellett jönnöm, hogy minden emésztési problémám és allergiás tünetem megszűnik, ha nem fogyasztok glutént és tejterméket, de semennyit! Jobban aludtam, több energiám maradt sportra és mosolygásra, mert nem gyötört folyamatosan valamilyen puffadás, hasmenés vagy épp székrekedés. Tudom, erről nem szoktunk beszélni, de elég kellemetlen, amikor valaki 1 héten egyszer megy WC-re, és nem meri senkivel megbeszélni…

Ez a diéta azzal járt, hogy se egy főzeléket, se egy pizzát, se egy falafelt nem ehettem… Semmit, ami a városban a fogd és vidd kategória. Elkezdtem magamnak sütni, főzni, az akkor még nem túl népszerű maglisztekből. Így drasztikusan lecsökkent a kalória-bevitelem és megnőtt a fehérje- és ásványi-anyagbevitelem. A családban mindenki hülyének nézett, hogy én „nem eszem semmit” (amit ők). Emiatt, hogy elkezdett kiürülni a szervezetemből az allergén, ha véletlenül mégis volt valamiben, amiben nem számítottam rá, elég kellemetlen, akut mérgezési tüneteket produkáltam. Sok kitartás kellett, de 2010. év vége óta nagyjából paleózom, azonban a húsokkal továbbra sem vagyok kibékülve: a csontlevessel és a tengeri herkentyűkkel próbálkozom. 2 éve 60 kg vagyok és tartom. Egyre jobban érzem magam a bőrömben. Gyógytornával több év alatt rendbe hoztam a gerincferdülésem, most is minden nap tornázok, mert a munkám igénybe vesz és kell, hogy mellette a karbantartás megfelelő legyen. Körülbelül 10 éve egyáltalán nem voltam beteg, köszönhetően a táplálék-kiegészítőknek, a rendszeres, de nem megterhelő sportnak és annak, hogy egyre távolabb kerültem a „civilizált, normális” étrendtől.